• Winkel Overzicht
  • Mcintosh Sonus faber
  • Bioscoop binnen licht

 

HIVISIT RADIOBEURS LOUTER: ALLES DRAAIT OM MUZIEK

Geschreven door: MAX DELISSEN 

Deze HiVisit voert me naar het pittoreske centrum van Dordrecht, waar sinds 1935 Radiobeurs Louter is gevestigd aan de Voorstraat, de langste winkelstraat van Nederland. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om snel tot de conclusie te komen dat de oorspronkelijke eigenaar daar niet meer de scepter zwaait. Toch prijkt de naam Louter nog steeds op de gevel. We hebben hier namelijk te maken met een heus familiebedrijf. 

Familiebedrijven in de hifi. Hoeveel er in Nederland zijn? Geen idee. Ik ken er een paar, maar erg talrijk zijn ze volgens mij sowieso niet. Of moet ik zeggen: ‘niet méér’? Want wat ik wél weet is dat kinderen die toch min of meer zijn opgegroeid in de hifi-winkel van hun ouders niet vanzelfsprekend meer geïnteresseerd te zijn in een rol als opvolger. Hoe anders is dat bij Radiobeurs Louter. Wanneer ik daar op een mooie dinsdagavond aanbel wordt er geopend door Bart Louter, de jongste telg van de familie die als vierde generatie Louter sinds kort naast vader Peter in de winkel staat. Peter is nog even lopen met de viervoeter van het gezin, maar voegt zich al snel bij ons. 

 Terwijl we wachten op de bestelde pizza – de uitnodiging om op tijd te komen en een hapje mee te eten nam ik graag aan – legt Peter het een en ander uit over de winkel. “De winkel is op deze plek geopend door mijn opa, in 1935. Toen werd er nog geen hifi verkocht zoals nu. Naar de Radiobeurs ging je, zoals de naam al zegt, voor van die mooie monumentale houten en bakelieten radio’s. Maar ook voor onderdelen voor je elektrische apparaten."

"Die onderdelen, dat was echt de specialisatie van mijn opa, én van mijn vader die als tweede generatie het bedrijf van hem overnam. Het is aan de visie en de inzet van een vorige bedrijfsleider te danken dat er zoetjesaan meer hifi aan het assortiment werd toegevoegd.”

Radiobeurs anno 2023 

Toen Peter als derde generatie Louter het bedrijf had overgenomen draaide het inmiddels volledig op hifi. Onderdelen waren er niet meer te koop, maar de kennis bleef wél beschikbaar. Radiobeurs Louter heeft tot op de dag van vandaag een Technische Dienst waar een ervaren externe technicus de meeste reparaties aan apparatuur van de eigen klanten uitvoert.

Ongeveer zes jaar geleden nam Peter het besluit om het anders aan te gaan pakken met de winkel. “Toen moesten we vanwege ziekte helaas in vrij korte tijd afscheid nemen van een aantal vaste krachten. Dat was geen gemakkelijke tijd, het waren tenslotte mensen waar ik al jaren mee samenwerkte. Ik stond toen opeens voor de keuze om een nieuw team op te gaan bouwen, óf om het in mijn eentje te gaan doen. Ik koos voor het laatste, maar dat betekende wel dat ik niet meer zes dagen per week open kon zijn."

 "Ik had tijd nodig voor het bezorgen van gekochte apparatuur, wat we nog steeds in bijna 80 procent van de gevallen doen, en om aan install-projecten te werken. Die dragen namelijk in steeds belangrijkere mate bij aan de omzet. Daarom is de winkel sindsdien nog maar drie dagen in de week écht open. Buiten die uren is het in principe mogelijk om op afspraak de winkel te bezoeken, maar we proberen dat toch nog steeds vooral in die drie dagen te plannen dat we hier toch moeten zijn.”

 Toekomstplannen 

Op de vraag hoe Peter naar de toekomst van zijn winkel kijkt antwoordt hij enthousiast: “Sinds Bart meedraait in het bedrijf hebben we meer tijd voor allerlei dingen die niet direct met lopende zaken te maken hebben, en dat is echt fijn. Daarom hebben we nu bijvoorbeeld tijd om de plannen voor een verbouwing die ik al een hele tijd had in gang te zetten.”

Als een volleerd projectmanager schetst hij met grote armgebaren de nieuwe indeling in de ruimte. “Die wand verplaatsen we naar hier, dat stuk maken we open en trekken het bij de winkel, we gaan de kleuren gezelliger maken, en dáár…” Op dit moment beginnen zijn ogen te twinkelen… “Daar komt een soort centrale ontmoetingstafel met een koffiebarretje. Want we hebben echt heel veel vaste klanten die af en toe even binnenlopen voor een praatje. Dat is zo gegroeid door de manier waarop we met onze klanten omgaan."

 "Alles draait hier om muziek, dat zit nu eenmaal in het vak besloten, en daar maken we graag voor iedereen een feestje van. Of het nu een student is die voor zijn eerste setje komt, en daar zijn er sinds corona echt steeds meer van, of iemand die al jaren al zijn apparatuur bij ons koopt, iedereen is hier welkom en wordt serieus genomen. Dat is niet alleen voor onszelf veel gezelliger, maar op die manier bestaat je klantenkring op een gegeven moment bijna volledig uit ambassadeurs van je winkel."

"We blijven trouwens ook altijd ambassadeur van onszelf. We willen de beste zijn en besteden daarom aandacht aan álle details. Niet alleen in hoe we de klant met de apparatuur helpen maar alles er omheen. Dat zit hem in de nazorg, maar bijvoorbeeld ook in dat we na een bezorging – waar we pas weggaan als alles werkt – alles netjes helemaal opruimen. We nemen de dozen mee, en voor als er geboord is bij de installatie hebben we een eigen stofzuiger in de auto liggen. Ontzorgen, dát is wat we doen.” “En er ondertussen voor iedereen een feestje van maken dus…” vult zoon Bart aan. Hij snapt het… 

Nieuw! Cambridge Audio CXN100 streamer

02 februari 2024
Met trots presenteert Cambridge Audio de opvolger van de legendarische CXN-V2: de CXN-100. Wat maakt de CXN-100 zo speciaal? Denk aan de nieuwste 32bit ESS Sabre 9028Q2M DAC, de vierde generatie…

Primare SPA25

28 september 2023
De Primare SPA25 staat nu in onze home cinema ter demonstratie! Hieronder een uitgebreide test van Hifi.nl over de Primare SPA25 surround versterker Na een periode van acht jaar komt het Zweedse…

Sonus Faber Stradivari G2

26 september 2023
Stradivari volgende generatie Maak kennis met de volgende generatie van Stradivari: het iconische Sonus faber ontwerp ontmoet ongeëvenaarde geluidskwaliteit, voor een luisterervaring als geen ander.…

Hegel H600 versterker

26 september 2023
H600 is de nieuwe Hegel geïntegreerde reference versterker. Met zijn 303 watt in 8 ohm, een dempingsfactor van >4000 en een vermogen van 2 ohm kan deze krachtpatser van een versterker elke…

Contact en openingstijden

De Radiobeurs Louter
Voorstraat 366-370
3311CX  Dordrecht

Peter Louter is bereikbaar op +31653180409 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bart Louter is bereikbaar op +31625216900 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag tot en met zaterdag.

Natuurlijk bent u van harte welkom in de winkel!

De winkel is geopend op:
donderdag van 10:00 - 21:00 uur
vrijdag van 10:00 - 17:30 uur
zaterdag van 10:00 - 17:00 uur.

Op maandag, dinsdag en woensdag zij wij veelal op pad voor projecten en installatie bij onze klanten. De winkel is dan gesloten.

Heeft u een mooie opdracht voor ons en is het voor u écht niet mogelijk om binnen de openingstijden langs te komen, vraag dan telefonisch naar de mogelijkheden om buiten de reguliere openingstijden af te spreken.

Bedrijfsgegevens

De Radiobeurs Louter
Voorstraat 366-370
3311 CX Dordrecht

+31 6 531 804 09
peter@deradiobeurs.nl

KvK 65614429

Nieuws & Events